miercuri, 5 ianuarie 2011

tort

- 6 oua
- 8 linguri de zahar
- 3 linguri ( pliculete) de gelatina maruntita, alba
- 1 cutie de ananas rondele/ cateva portocale ( cam 1 kg)
- 2 cutii mici de frisca Hulala/ 2 plicuri de praf de frisca + 400 ml lapte pentru compozitie
- 1 cutie frisca hulala pentru ornat
- visine din dulceata, banane( optional)

Mod de lucru:
Se pune gelatina in putina apa calduta si se lasa vreo doua ceasuri ori, daca va grabiti, se poate pune la bain-Marie un minut, aveti grija sa nu fiarba, doar sa se incalzeasca un pic , pentru a se dizolva bine. Se freaca galbenusurile cu zaharul pana se omogenizeaza bine, se adauga zeama de compot de ananas/ zeama a 3 portocale si se pune pe foc amestecand continuu pana se ingroasa. Se pune gelatina si se amesteca bine. Se da la rece. ( acum e simplu, sa raceste imediat pe balcon) Se bate albusul spuma si frisca si se adauga intai frisca , apoi albusul amestecand de jos in sus aerand compozitia.
Pregatim o cratita de aprox.3 kg, cu diamatrul de 22, 23 cm si inaltimea de 10 cm, umezita, in care se pune o folie de plastic, mai mare care sa iasa mult din cratita.Fiind umezita, folia se lipeste de cratita. Pe fundul cratitei se aseaza rondele de ananas/portocale in mijlocul carora se pun boabe de visine din dulceata. Pe marginile cratitei se pun banane , daca vreti, nu e musai.Se toarna compozitia si se acopera cu folia de plastic ale carei margini ies mult din cratita, se inveleste, cum s-ar spune , tortul, sa nu prinda miros de orice altceva care se gaseste in figiser. Se da la rece o noapte.
Inainte de a pregati aceasta crema diplomat, in aceeasi cratita, de data asta tapetata cu hartie de copt, coc un blat simplu de pandispan, din 3 oua.
A doua zi, desfac folia de plastic, asez blatul de pandispan peste crema apoi, asez deasupra un platou rotund, apuc cratita de toarte tinand in aselasi timp si platoul si rastorn. Indepartez cu grija folia . Va ajunge blatul la baza, crema frumos ornata cu rondele de ananas/portocale deasupra si nu mai ramane decat sa fie ornat pe margine, dupa dorinta si preferinta, cu frisca simpla sau si cu fructe.
Daca nu vreti sa faceti blaturi, puteti cumpara, albe sau cafenii, cum va plac.
Sper ca am dat toate detaliile. Daca faceti blatul in casa, puteti sa puneti coaja rasa de lamaie si portocala, iese foarte bine aromat.Daca il cumparati, il puteti stropi cu esente de vanilie, lamaie, portocale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu