sâmbătă, 25 decembrie 2010

Craciunul la romani

"
Craciunul la romani
In urma unui sondaj national de opinie realizat in anul 2008  pe 400 de respondenti din mediul urban a reiesit faptul ca sarbatoarea si-a pierdut din insemnatatea religioasa si numai 2% asociaza Craciunul cu nasterea Domnului. Semnificatia religioasa se activeaza doar in momentul in care respondentii vad o lista cu aceasta optiune (71%).
Pentru romani Craciunul inseamna timp petrecut cu familia (77,8%), cadouri (76,1%) si apoi nasterea Domnului asa cum am mai spus. Stresul si oboseala din timpul anului au facut ca perioada sarbatorilor sa fie considerata un prilej de odihna (46,1%). In ceea ce priveste locatia petrecerii Craciunului romanii prefera sa il petreaca acasa, in familie (82%), in timp ce foarte putini prefera o vacanta in Romania (9%) sau in strainatate (2%).
Oamenii nu mai vad aceasta sarbatoare ca una religioasa, iar elementele traditionale  (cozonac, taierea porcului, mancare specifica) isi pierd din importanta. Singurul element traditional care a rezistat este bradul, acesta fiind primul element traditional care le vine in minte atunci cand se gandesc la Craciun.
Postul, un alt element traditional si religios si-a pierdut si el din insemnatate. Doar 7 % dintre romani spun ca au tinut tot postul, iar 31% dintre ei probabil vor tine post cu o saptamana inainte.
Colindele raman in schimb importante, dar numai pentru cei de peste 34 de ani care asculta in proportie de 95% colinde, insa numai 18% dintre tinerii pana in 34 de ani spun ca asculta colinde."(Daniela-Scintei)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu