sâmbătă, 30 octombrie 2010

scandalul datelor private interceptate de google se extinde!

'" Scandalul datelor private interceptate de Google se extinde!
31 05 2010 17:09



Autorităţile austriece au emis un ordin prin care se interzice accesul maşinilor Google Street View pe teritoriul acestei ţări. Hotărârea va fi revocată doar după ce Google va aduce oficialilor austrieci probe concrete că vehiculele nu au fost folosite pentru a colecta date private ale utilizatorilor.

Comisia austriacă pentru Protecţia Datelor (DSK) doreşte ca Google să nu poată realiza noi înregistrări şi nici utiliza în nici un fel datele colectate pe teritoriul Austriei, până la finalizarea anchetei. „Am cerut Google ca, până pe data de 7 iunie 2010, să prezinte o descriere tehnică a activităţii sale de colectare de date pe teritoriul austriac şi, de asemenea, să răspundă unui chestionar amănunţit" - se arată în nota DSK.
Publicitate

Acţiunea autorităţilor austriece este similară investigaţiilor începute în Statele Unite, Germania, Spania şi Italia după ce Google a admis că maşinile Street View, care realizează panorame stradale în peste 30 de ţări, au interceptat accidental date personale prin intermediul reţelelor WiFi nesecurizate. Ancheta DSK ar putea dura circa două luni, conform declaraţiilor unui membru al comisiei, Waltraut Kotschy.

Co-fondatorul Google, Sergey Brin, a recunoscut, săptămâna trecută, că societatea „a dat-o în bară" atunci când a strâns accidental date private şi-a luat angajamentul să supravegheze mai bine aceste activităţi. În cadrul companiei au fost iniţiate mai multe controale interne privind aceste incidente şi au fost luate măsuri pentru a evita, pe viitor, colectarea datelor personale. „Încrederea este foarte importantă pentru noi. Vom face tot ce putem pentru a păstra această încredere" - susţine Brin.

Criticii Google susţin însă că incidentul nu reprezintă de loc un accident. „Cei de la Google îi cred cumva pe toţi ceilalţi nişte proşti? Identificarea şi înregistrarea via WLAN nu se poate face decât cu bună ştiinţă, iar datele obţinute astfel se constituie în informaţii cu caracter personal" - a declarat, pentru ziarul Salzburger Nachrichten, expertul austriac în securitatea datelor Hans Zeger, care a avertizat că aceste informaţii pot fi folosite nu doar în scop comercial, ci şi în scop criminal.

Până acum, Google nu a respectat termenul impus de autorităţile germane (26 mai, ora 24.00) pentru a permite acestora accesul datele confidenţiale colectate în acest stat. Compania a permis accesul oficialilor doar la maşinile Street View, dar nu şi la datele colectate. În urma controlului efectuat la cererea Agenţiei de Protecţie a Datelor din Hamburg, autorităţile au concluzionat că, utilizând software-ul de cartografiere, Google a dorit să marcheze, cu bună ştiinţă, reţelele de acces Wi-Fi nesecurizate - ocazie cu care a salvat şi anumite date personale din acele reţele. Oficialii companiei s-au apărat susţinând că realizarea unei baze de date a reţelelor wireless nu a avut alt scop decât ameliorarea funcţionării hărţilor şi celorlalte servicii.

Foto: Google StreetView car, via DailyMail

Comisarul german pentru protecţia datelor, Peter Schaar, a declarat că explicaţia furnizată de companie - care a prezentat culegerea datelor drept un accident - este neobişnuită. Anterior acestui incident, Google a fost obligat de autorităţile germane să şteargă nu doar feţele oamenilor şi numerele maşinilor, ci şi numerele şi denumirile străzilor de pe case, precum şi orice alte amănunte care ar putea identifica un imobil, la cererea proprietarilor.

Şi în Statele Unite, Comisia Federală pentru Comerţ se pregăteşte să lanseze o investigaţie similară, pentru a stabili dacă, pe durata colectării de date, s-au încălcat regulile de acces neautorizat la computere şi comunicări private. Autoritatea irlandeză de protecţie a datelor a cerut, de asemenea, companiei Google să şteargă toate datele colectate accidentat de maşinile Street View

Într-un comunicat oficial, cei de la Google au susţinut că proiectul care viza colectarea de date punctuale despre reţelele WiFi, de genul informaţiilor SSID şi adreselor MAC, era destinat îmbunătăţirii aplicaţiei Google Maps for mobile - care permite utilizatorilor să obţină informaţii despre un traseu sau să localizeze o serie de puncte de interes, şi că operatorii nu şi-au dat seama, iniţial, că vehiculele înregistrau şi activitatea din reţelele wireless. Purtătorul de cuvânt al grupului, Peter Barron, a declarat că datele culese accidental nu au fost niciodată disponibile celor dinafara companiei şi că acestea vor fi distruse cât mai repede posibil.

„Este inacceptabil ca o companie care operează în UE să nu respecte regulile UE", a ripostat şi comisarul european pentru justiţiei Viviane Reding, care, în iunie 2009, i-a explicat personal celuilalt co-fondator Google Larry Page, că toate companiile care îşi desfăşoară activitatea în spaţiul european trebuie să respecte legi stricte privind viaţa privată a cetăţenilor, precum şi care sunt detaliile personale ce pot fi date publicităţii fără acordul lor.

Pe lista celor 30 de ţări în care au acţionat vehiculele Google Street View, colectând peste 600 de GB de date personale, se numără şi România. Autorităţile române nu s-au sesizat, deocamdată, referitor la posibilul acces la datele personale ale cetăţenilor români."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu